2023-01-10

Vem har rätt? Vem har fel?

Oklarheter kring skogens och biomassans roll för att minska växthuseffekterna.I höstas 2022 började Klimatfrågan att undersöka olika myndigheters bedömning av klimatpåverkan när man förbränner biomassa. Rapporter från Klimatpolitiska Rådet, Konjunkturinstitutet och Naturvårdsverket ger olika besked.

Klimatfrågan.nu kontaktade dessa myndigheter för besked på vad som gäller. Det är viktigt att få klarhet om detta. Redovisningen av de faktiska utsläppen ska vara korrekt inte minst med tanke på kontroverserna om reduktionsplinkten.

Klimatfrågan har ställt följande frågor:

1. Vilka är de avgörande argumenten för att KI:s analys av biobränslen och -drivmedel är felaktig och således Naturvårdsverket har rätt i sak?

2. Är det verkligen så att förbränning av koldioxid där kolet nyligen tagits upp från atmosfären av levande biomassa har en mildare växthuseffekt än sådan oxid vars kol lagrades in för hundratals miljoner år sedan?

3. Hur kan den tidrymd som kolet lagrats innan det förbränns påverka koldioxidmolekylernas växthuseffekt?

4. Är det inte halten växthusgaser i atmosfären som är av betydelse för växthuseffekten, inte fördelningen av kol lagrat i biogena och fossila sänkor?

När Klimatfrågan.nu fått svar från samtliga tillfrågade kommer det att redovisas här.