2023-03-28

Pressmeddelande

Förväntningarna är stora inför Klimatpolitiska rådets sjätte årsrapport, den första efter regeringsskiftet och den omlagda politiken

I morgon onsdag den 29 mars kl. 9:00 släpper Klimatpolitiska rådet sin sjätte årsrapport. Rapporten ska vara central när regeringen innan årsskiftet 2023/2024 presenterar den klimatpolitiska handlingsplanen. Här tre saker som Klimatfrågan.nu anser att det är särskilda anledningar att uppmärksamma.

Klimatpolitiska rådet har en centrala ställning i det svenska klimatpolitiska ramverket. Hur klarar rådet uppgiften att utvärdera en regering som retirerar från en redan tidigare helt otillräcklig politik och vilka alternativ presenteras?

Vad anser rådet om biobränslen och biodrivmedel? I sin första rapport var rådet inte främmande för en obegränsad inblandning av biodrivmedel. I senare rapporter varnas för bristande tillgång och höga priser. Anser rådet, som Konjunkturinstitutet att biobränsle inte självklart är klimatpositiva eller menar man att utsläppen från dessa ska räknas som noll, vilket Naturvårdsverket gör?

I vågskålen ligger reduktionsplikten. Underkänns nollbokföringen har transportsektorns klimatomställning misslyckats och ett stort arbete återstår för att nå målet om 70 procents utsläppsreduktion till 2030 jämfört med 2010.

Årets rapport inriktas särskilt på synergier och målkonflikter vilket förutsätter att ett systemperspektiv anläggs. Kommer rådet att kräva revision av redovisningsverktyget PANORAMA som man bekostat tillsammans med Naturvårdsverket och Energimyndigheten. PANORAMA bortser nämligen helt från positiva lika väl som negativa ömsesidiga beroenden.

Vi följer upp dessa frågor med Klimatpolitiska rådet när vi läst rapporten.

Vid frågor kontakta Anders Gullberg på info@klimatfragan.nu

Är du intresserad så kan du följa presentationen av rapporten här: https://www.klimatpolitiskaradet.se/rapport-2023/